PSIHOLOŠKI VIDIKI KORONA EPIDEMIJE – EPIDEMIJA JE STRESOR

Izbruh corona virusa, ki trenutno povzroča že drugi val epidemije, je zunanji STRESOR, saj ruši naše duševno in telesno ravnovesje. Simptomi stresa se v različnih jakostih pojavljajo na različnih področjih, in sicer: na čustvenem (potrtost, strah, jeza …), fiziološkem (povečan utrip srca, potenje, zvišana raven kortizola, nespečnost), vedenjskem (vzkipljivost, nižji prag tolerance za konflikte ali socialni umik) ter kognitivnem (slabša pozornost in koncentracija, težje pomnenje in priklic iz spomina).
Ta stresor spada v skupino stresorjev, imenovano OKOLJE, vendar hkrati vpliva na ostale 3 skupine stresorjev, in sicer SLUŽBA/ŠOLA: urnik dela, način komunikacije, časovna razporeditev dela in morebitna finančna negotovost; VSAKODNEVNE ŽIVLJENJSKE SKRBI: gospodinjska opravila, drugačni režimi nakupovanja, spreminjajoča se pravila, drugačna družinska dinamika in pa NENADNI ŽIVLJENJSKI DOGODKI: izbruh virusa je sam po sebi nenaden dogodek, ki povzroča akutni stres, kar pomeni, da se moramo nanj prilagoditi hitro, lahko povzroči pa še ostale nenadne dogodke (bolezen, smrt bližnjega, izguba službe ali finančni kolaps).
Stres je v življenju prisoten ves čas in nična stopnja stresa je samo smrt. Stres ni samo negativen, v vsaki stresni situaciji se naučimo nečesa novega o sebi, o svetu, prevetrimo določena eksistencialna vprašanja – v tej situaciji denimo odnos do življenja, smrti, minevanja in staranja ter na novo prevetrimo naše vrednote – kaj je resnično pomembno in čemu želim v prihodnosti namenjati svoj čas, energijo in denar. Naredimo inventuro in se določenih stvari, morda ljudi in nefunkcionalnih vzorcev mišljenja in vedenja v prihodnje izogibamo oz. povsem odstranimo iz svojega življenja.
Človek je na akutni stres razmeroma dobro prilagojen, saj je vezan na situacije, ki hitro minejo (npr. nastop pred publiko). Trenutno smo priča situaciji, ki se vleče in je težko oz. nemogoče predvideti, kdaj se bo končala, zato lahko govorimo o dolgotrajnem stresu. Če je posameznik že sicer v življenju v situacijah (v službi in zasebnem življenju), ki zelo spodkopavajo njegovo ravnovesje in pravzaprav nikoli ni v ravnovesju, pa lahko govorimo že o kroničnem stresu, ki ga lahko epidemija corona virusa še okrepi.
Ob taki obremenitvi posameznikove strategije soočanja niso več zadostne in bi bila učinkovita psihološko pomoč, morda v obliki enkratnega svetovanja, katerega namen je videti svojo situacijo v drugi luči in načrtovati korake reševanja določenega problema (težave v družini, anksiozna in depresivna stanja …). Posameznik čuti tudi čustveno oporo, kar lahko pozitivno vpliva na bazična področja v življenju (boljši spanec, dvig motivacije …). Morda pa je kriza čas, da se odločite za bolj poglobljeno psihološko pomoč, ki jo nudim v Svetovalnem centru Identiteta. Sem edukantka vedenjsko kognitivne terapije, ki je opisana tudi na tej strani.
Pokličite 041 532 972 in dogovorili se bomo za uvodni pogovor, ki traja 30 minut. Vabljeni.

Leave a reply