NAPOTKI ZA UČINKOVITO DELO OD DOMA v epidemiji covid-a
1. Poskrbite, da boste imeli urejen delovni prostor – na mizi je lahko samo tisto, kar potrebujete za trenutno delo, ostale dražljaje umaknite. Vsi ti dražljaji vam jemljejo pozornost, ki je zelo omejena – hkrati smo lahko pozorni le na približno 7 dražljajev.
2. Posebej se omejite od tistih dražljajev, ki bi zelo hitro odvrnili vašo pozornost, ker vam predstavljajo ugodje (serija, ki ste jo na istem računalniku dali na pavzo, telefon z mnogimi družbenimi omrežji, zanimiva knjiga, časopis, slike z dopusta; vse to odstranite iz vidnega polja).
3. Delovni prostor naj bo prijeten, lep, umirjen, vanj vnesite kakšno dišavo, majhno rožico …
4. Prostorsko in časovno razmejite SLUŽBO in ZASEBNOST (enako velja za šolanje). To pomeni, da delate tam, kjer ne spite, uredite si delovni kotiček drugje. Sploh pa ne smete delati v postelji, možgani povezujejo posteljo le s spancem in intimnostjo. Časovna omejitev pomeni, da določite, kdaj bo konec vašega delavnika in se tega tudi držite – nikar ne delajte čez to časovno omejitev, postaviti morate jasno časovno ločnico med delom in službo.
5. ČE SE SLUŽBENO DELO ZAČNE ZAŽIRATI V VSE PORE ZASEBNEGA ŽIVLJENJA IN NE LOČITE VEČ SLUŽBE OD ZASEBNOSTI, STE NA DOBRI POTI V IZČRPANOST.
6. Časovni plan naj bo približno takšen:
• Zjutraj se zbudite. Vzemite si čas za krajšo telovadbo, hidracijo, kavico, čaj, zajtrk. Dihajte pravilno in med temi aktivnostmi NE berite ali brskajte po telefonu, mailih, glede česarkoli, kar je povezano s službo!
• Uredite se – poleg osebne higiene se tudi uredite, in sicer tako, kot bi šli v službo (le kakšne petke lahko izpustite); naličite, nadišavite se. Tako se boste počutili bolj samozavestno in možgani bodo avtomatično preklopili na službeno počutje.
• Nato naredite seznam aktivnosti, obveznosti, nekakšen urnik. Vanj vpišite časovno nepremakljive obveznosti, npr. sestanke, v vmesnem času pa planirajte ostale stvari, obveznosti, ki jih imate ta dan v načrtu.
7. Planirajte si odmore, ki ne smejo biti daljši od 15 minut. V tem času prezračite prostor, potelovadite, pijte vodo ali zaužijte malico.
8. V vmesnem času, tudi med odmori, se uprite vzgibom, ki vam narekujejo, da lahko kaj postorite za gospodinjstvo – prati perilo, zložiti posodo. Ne! Za to bo čas takrat, ko »boste prišli iz službe«. Še enkrat, možgani se naj foksuirajo le na službo in popoldan le na zasebnost.
9. Ko končate delo, se uprite skušnjavi, da bi še brskali po službenem mailu. Nič ne boste zamudili (razen če je narava dela takšna, da morate biti dosegljivi, npr. gasilci …). Ne domišljajte si, da bo konec sveta, če boste šefov mail videli šele jutri zjutraj – ne bo, takšne vsebine vas lahko vznemirijo, zaradi česar se boste težko umirili in zaspali, naslednji dan pa boste manj učinkoviti.
10. Ne podležite novodobnemu pojavi FOMO – fear of missing out; zavestno se izkopite ob 20.00 zvečer (ugasnite telefon, tudi za zasebne klice …). Tako boste lahko sami s seboj, z družino. Potopite se v svoj notranji svet, dihajte, berite. Vsi dejavniki od zunaj bodo počakali, če pa smo stalno on-line, smo na preži, v čakanju, kar zvišuje nivo adrenalina in kortizola, kar nas prikrajša za sladek spanec.

V članku nisem uporabila nobenih virov, gre za preplet osnovnih psiholoških spoznanj z lastnimi izkušnjami.

Leave a reply